Doğru Yol Partisi
  Son Dakika :   
 
 
 
ANASAYFA
GENEL BAŞKAN
VİDEOLARI
DANIŞMANLARI
PARTİ KURUCULARI
BAŞKANLIK DİVANI
GENEL İDARE KURULU
MKYK
Y.HAYSİYET DİVANI
İL BAŞKANLARI
İLÇE BAŞKANLARI
RESİMLER ve LOGO
TÜZÜK
PROGRAM
ZİYARETÇİ DEFTERİ
İLETİŞİM





BAŞKANLIK SİSTEMİ

Türkiye Cumhuriyeti hükümet sistemi tercihini şimdiye kadar meclis hükümeti ve parlamenter sistemden yana kullanmıştır. Bu konudaki güncel tartışmalar ise başkanlık sistemine geçilip geçilmemesi ekseninde devam etmektedir

Başkanlık sisteminde, kuvvetler ayrılığı ilkesinin gereği olarak, yasama yetkisi halk tarafından seçilmiş olsa da başkana değil, iki meclisten oluşan kongreye verilmiştir. Kongre Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki meclisten oluşur.

Bu görüşte olanlara göre, hızla büyüyen bir ülke olan Türkiye’nin artan ihtiyaçlarının karşılanması sonucunda kuvvetli bir icra zorunlu olarak hissedilmektedir. Öte yandan 1982 anayasası ile yürütmenin güçlendirilmesi de kâfi gelmemektedir ve ülkemizin ihtiyacı olan kuvvetli icraya ancak başkanlık sistemi cevap verebilir.

Ülkemizde kısa süreli ve istikrarsız hükümetlerin varlığı ülkenin siyasi yapısına menfi yönde etki eder bu bakımdan da başkanlık sistemine geçiş bu sorunu da giderecektir. Ayrıca bu fikrin savunucularına göre başkanlık sistemi ülkemize yabancı olmayan, ülkemizde yeşerip gelişebilecek bir sistemdir.

Zira Türkiye halklarının sahip olduğu tarihi geçmiş gereği başta yürütme yetki ve görevine tek başına haiz bir kişi görmek ülkemize yabancı bir durum değildir. Bu fikre karşı çıkanlar, yani başkanlık sisteminin Türkiye’ye uygun bir hükümet sistemi olmadığını savunanlar ise halkın sahip olduğu demokrasi kültürünün yetersizliği, başkalık sisteminin kolaylıkla diktaya çekilebileceği ve siyasi kutuplaşmanın oluşabileceği nedeniyle bu hükümet sistemine mesafeli durmayı tercih etmektedir. başkanlık sistemi tarihsel gelişimi federatif sistem ve demokrasi kültürü nedeniyle ABD’de sağlıklı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Ancak başka ülkelerdeki uygulamaları çok da sağlıklı sonuçlar vermemiştir. Öte yandan “başkanlık sisteminin nitelikleri ve görünümü demokrasinin yerleşmesine engeller çıkarıcı niteliktedir” Zira demokrasisi olgunlaşmamış ülkelerde yürütme yetkisinin tek başına bir kişiye verilmesi, demokratik sonuçlar doğuracak gibi görünmemektedir.
Başkanlık sistemine sıcak bakılmamasının ikinci sebebi ise bu hükümet sisteminin başkanın sahip olduğu geniş yetkilerden dolayı kolayca dikta
ya çekilebilir nitelikte olmasıdır. Son olarak da başkanlık hükümet sistemi uzlaşmaya açık bir hükümet sistemi değildir.
Bundan dolayı da “kazanan her şeyi kazanır, kaybeden her şeyi kaybeder” ilkesi söz konusudur. Bu da toplumda siyasi kutuplaşmaya dönüşebilir.

Bu günkü siyasi kadro bunu dillendirmesi ve başkanlık sistemini istemesi demokratik yapıdan cıkıp kendi idoloji yapısını ve kadrolarını yerleştirmektir.
Alaattin Yıldırım
Genel Başkan Yardımcısı

ALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 12.5.2012
 
Eklenen Yorumlar 
ALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. Yazıları
ÜLKENİN GELECEĞİALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 5.7.2014 Devamı
DEVLET GÖREVİNİ YAPSINALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 1.1.2013 Devamı
ÇOCUKLAR GELECEKTİRALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 22.7.2012 Devamı
MADIMAK ALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 2.7.2012 Devamı
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN DEMOKRASİALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 15.6.2012 Devamı
ÇANAKKALE MEKTUBUALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 18.3.2012 Devamı
DÜNYA KADINLAR GÜNÜALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 8.3.2012 Devamı
OKYANUS ÖTESİALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 22.2.2012 Devamı
İMZA KAMPANYASIALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 25.12.2011 Devamı
MUHALEFETE DYP YETERALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 18.12.2011 Devamı
TAVANDAN TABANAALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 20.11.2011 Devamı
TEKNOLOJİNİN KOMİNİSTİ OLMAZALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 16.11.2011 Devamı
GAZİ M.K.ATATÜRKALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 9.11.2011 Devamı
TÜRK KIZILAY'IALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 26.10.2011 Devamı
KAYGILANMA TÜRKİYE'M, SENİN DOĞRU YOL'UN VARALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 8.3.2011 Devamı
MERKEZ SAĞ'IN ADRESİ DYP'dir.ALAATTİN YILDIRIM- Gn.Bşk.Yrd. [ 3.2.2011 Devamı
Sayfalar : 1  

 

 

 
İçimizden

BİZE YAZIN

Her Hakkı Saklıdır. DOĞRU YOL PARTİSİ© 2010 Tasarım : Linear Yazılım

LİNEAR YAZILIM